ΜΗΝΥΜΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), εστιάζεται στο πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος. Το σύνθημα που υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι «Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει – Ας διατηρήσουμε τον αέρα καθαρό».
«Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει. Ας διατηρήσουμε τον αέρα καθαρό»
Το παθητικό κάπνισμα είναι μία πραγματική και σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Βάσει των επιστημονικών αποδείξεων της τελευταίας εικοσαετίας, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί τώρα ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.
Το παθητικό κάπνισμα έχει συσχετιστεί ως αιτία με ένα φάσμα θανατηφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα και των καρδιοπαθειών. Για τα παιδιά, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού έχει προσδιοριστεί ότι η ακούσια έκθεση στον καπνό είναι αιτία αναπνευστικών ασθενειών, βλάβης στο μέσον ους, άσθματος και συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη (SIDS). O καπνός είναι επίσης σημαντική πηγή ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, συμβάλλει στη δημιουργία βλαβερού περιβάλλοντος, και προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το λαιμό, βήχα και πονοκέφαλο.
Οι καπνοβιομηχανίες έχουν δυο πρόσωπα: από τη μια είναι όλα αυτά που παραδέχονται μεταξύ τους και από την άλλη όλα αυτά που αρνούνται δημοσίως. Παρά τα επιστημονικά στοιχεία που μετά από έρευνες δεκαετιών αποδεικνύουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι τοξικό και παρά την επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος από τους δικούς τους επιστήμονες, οι καπνοβιομηχανίες αρνούνται δημοσίως ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί θανάτους και ασθένειες. Παρόλα αυτά, μεταξύ τους αναγνωρίζουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι ένα βασικό σημείο τριβής το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητα όλης της καπνοβιομηχανίας. Μια μυστική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους το 1978 κατάληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
“Αυτό που κάνει ο καπνιστής στο εαυτό του είναι δική του υπόθεση, αλλά αυτό που κάνει ο καπνιστής στους μη-καπνιστές είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα…. Και είναι αυτό που εμείς θεωρούμε σαν την πιο επικίνδυνη εξέλιξη που θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητα της καπνοβιομηχανίας, κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει προκύψει ” Roper Οrganization, 1978
Σαν κομμάτι της επιχειρησιακής τους στρατηγικής, οι καπνοβιομηχανίες έχουν επισταμένως πολεμήσει τους νόμους και κανονισμούς που θα μπορούσαν να προστατέψουν τους ανθρώπους από το παθητικό κάπνισμα. Έχουν ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να προσεταιριστούν διάφορα λόμπι, για να καταπολεμήσουν την επίσημη και νόμιμη επιστημονική έρευνα, για να εξαγοράσουν επιστήμονες, για να δημιουργήσουν κίβδηλες μελέτες και να δημιουργήσουν μια ολόκληρη επιχειρηματολογία γύρω από το παθητικό κάπνισμα.
Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολίτες για το παθητικό κάπνισμα;
Σπίτια όπου απαγορεύεται το κάπνισμα
Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε είναι ακριβώς το σπίτι μας. Κάντε το σπίτι σας χώρο όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Ενημερώστε τους αγαπημένους σας και τους επισκέπτες σας ότι ενδιαφέρεστε για την δική τους και την δική σας υγείας. Βάλτε πόστερ και κάρτες που να υπενθυμίζουν στους καλεσμένους σας ότι βρίσκονται σε περιοχή όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
Χώροι εργασίας όπου απαγορεύεται το κάπνισμα
Γίνετε υπέρμαχοι της ιδέας ότι στους χώρους εργασίας πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισμα. Εάν το δικό σας εργασιακό περιβάλλον δεν είναι ακόμη χώρος όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, επικοινωνήστε με τα σωματεία εργαζομένων, με την διοίκηση, με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων κ.λ.π. και δείξτε τους πώς η απαγόρευση του καπνίσματος στον χώρο εργασίας μπορεί να έχει για όλους ευεργετικά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι και για να δημιουργηθούν χώροι εργασίας χωρίς παθητικό κάπνισμα:
- Η υγεία του εργαζομένου, η αποδοτικότητά του και το ηθικό του είναι καλύτερα σε χώρους εργασίας όπου απαγορεύεται το κάπνισμα
- οι περιορισμοί του καπνίσματος ενθαρρύνουν πολλούς καπνιστές να καπνίζουν λιγότερο ή ακόμη και να σταματήσουν το κάπνισμα, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και υψηλότερη παραγωγικότητα
- χώροι εργασίας όπου απαγορεύεται το κάπνισμά σημαίνει λιγότερα έξοδα για τον καθαρισμό τους, λιγότερες φθορές στην επίπλωση και τον εξοπλισμό και λιγότερες πιθανότητες για πυρκαγιά
- οι χώροι εργασίας όπου απαγορεύεται το κάπνισμα συχνά μειώνουν τον κίνδυνο από άλλους βιομηχανικούς κινδύνους, ιδιαίτερα από χημικά προϊόντα. Σε πολλούς χώρους εργασίας το κάπνισμα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για πυρκαγιά
- οι χώροι εργασίας όπου απαγορεύεται το κάπνισμα μπορεί να γλιτώσουν τους εργοδότες από έξοδα αποζημίωσης που ζητούν οι εργαζόμενοι για κινδύνους που διατρέχουν από το κάπνισμα.
Εταιρίες όπου απαγορεύεται το κάπνισμα
Υποστηρίξτε τις τοπικές επιχειρήσεις και εστιατόρια όπου απαγορεύουν το κάπνισμα και ενθαρρύνετε τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει αυτήν την πολιτική για να την υιοθετήσουν. Εάν το αγαπημένο σας εστιατόρια δεν είναι για μη-καπνίζοντες, ενημερώστε τον υπεύθυνο ότι η σπεσιαλιτέ του σεφ θα είχε καλύτερη γεύση αν δε υπήρχε τόσο πολύ καπνός!
Σε όλο τον κόσμο σε πολλές χώρες αναπτύσσονται και εφαρμόζονται πολιτικές κατά του παθητικού καπνίσματος. Υπάρχουν πολλές μελέτες και επιτυχημένες ιστορίες που διαψεύδουν τους φόβους και τις ιστορίες για μειωμένα κέρδη εξ΄αιτίας της απαγόρευσης του καπνίσματος. Μια πρόσφατη μελέτη στις Η.Π.Α. απέδειξε ότι οι πολιτικές κατά του παθητικού καπνίσματος δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα έσοδα των εστιατορίων και των μπαρ σε 80 πόλεις, αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις τα κέρδη αυξήθηκαν!
Οι πολιτικές κατά του καπνίσματος δεν είναι μόνο για εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές εταιρίες, οι εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων, τα μαγαζιά, τα ταξί, τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλο το κόσμο έχουν εφαρμόσει με επιτυχία τις πολιτικές τους προστατεύοντας την υγεία των πελατών και των εργαζομένων τους, μειώνοντας τα κόστη συντήρησης και βελτιώνοντας τις δραστηριότητές τους.
Δημιουργία συνεργασιών στην κοινότητα
Το παθητικό κάπνισμα ουσιαστικά μας επηρεάζει όλους. Πολλές ομάδες είναι έτοιμες και ικανές να δράσουν. Ψάξτε στην κοινότητά για να συγκεντρώσετε υποστήριξη για την ανάπτυξη της πολιτικής κατά του καπνίσματος.
Οι ομάδες που εργάζονται σε τομείς όπως η υγεία είναι πολλές φορές πιο έμπειρες στο να παρέχουν ενημέρωση για τις διάφορες μορφές χρήσης του καπνού.
Οι καθηγητές και άλλοι εκπαιδευτές είναι σε πλεονεκτική θέση για να ενημερώσουν τους νέους για τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος και να βοηθήσουν να κινητοποιηθούν εκστρατείες νέων κατά του καπνίσματος. Είναι συχνά πιο ευαίσθητοι στο θέμα του καπνίσματος στους νέους και την υγεία των νέων ατόμων.
Οι αθλητικοί σύλλογοι και οι προπονητές πρέπει επίσης να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι ώστε να γνωρίζουν ‘ότι το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα μειώνουν την φυσική κατάσταση και την απόδοση των αθλητών.
Οι ομοιότητες του παθητικού καπνίσματος και άλλων μορφών μόλυνσης είναι σαφείς; το παθητικό κάπνισμα είναι ένα υπό-προϊόν μιας υψηλά κερδοφόρας βιομηχανίας η οποία κάνει τα άτομα, τι κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να υφίστανται το κόστος υγείας και τα οικονομικά κόστη των δράσεων και των πράξεων της.
Ας κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.
Ας δώσουμε στα παιδιά μας ένα πιο υγιεινό περιβάλλον.