hours
Δευτέρα - Παρασκευή
9:00 - 16:30
tel
+30.2321.051951

Τηλεφωνικό Κέντρο

Φλεγμονώδη Νοσήματα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Φλεγμονώδη Νοσήματα

Τι είναι οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ);

Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε δύο ασθένειες, τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, οι οποίες αποτελούν δύο χρόνια, αυτοάνοσα νοσήματα του εντέρου από τα οποία πάσχουν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Αν και εμφανίζουν κάποιες ομοιότητες ως προς τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές επιλογές, τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά καθιστούν τη νόσο του κάθε ανθρώπου ξεχωριστή και απαιτούν την εξατομίκευση της θεραπείας.

Ποια είναι η αιτιολογία των ΙΦΝΕ;

Μέχρι στιγμής δεν είναι πλήρως κατανοητή η αιτιολογία των νόσων αυτών, κάτι το οποίο υποδηλώνεται και από την ονομασία τους ως ιδιοπαθή νοσήματα. Η όλο και αυξανόμενη επιστημονική έρευνα αποδεικνύει καθημερινά ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικά νοσήματα με συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος, του περιβάλλοντος, του μικροβιώματος, γενετικών και πολλών άλλων παραγόντων.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ΙΦΝΕ;

Η μεγάλη ποικιλομορφία των νόσων αυτών δεν επιτρέπει την ομαδοποίηση τους με βάση τα συμπτώματα. Τα συχνότερα συμπτώματα των ασθενών αφορούν διάρροιες, συνήθως με πρόσμιξη αίματος και βλέννης, κοιλιαλγία και κόπωση. Η παρουσία αυτών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο πάσχει από ΙΦΝΕ ενώ η απουσία τους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλείσει μια τέτοια διάγνωση. Άλλωστε, όπως ήδη αναφέρθηκε η νόσος του κάθε ατόμου είναι ξεχωριστή και μπορεί να εμφανιστεί με τα δικά της χαρακτηριστικά. 

Αφορούν τα ΙΦΝΕ μόνο τον πεπτικό σωλήνα;

Τα ΙΦΝΕ αποτελούν συστηματικά νοσήματα των οποίων τα κύρια συμπτώματα προέρχονται από το πεπτικό αλλά επηρεάζουν το σύνολο του οργανισμού και συνδέονται αρκετά συχνά με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα δεν προσβάλλουν με τον ίδιο τρόπο το πεπτικό καθώς η ελκώδης κολίτιδα αφορά την επιφάνεια του τοιχώματος του παχέος εντέρου ενώ η νόσος Crohn διεισδύει σε βάθος και μπορεί να προσβάλλει όλες τις στοιβάδες του τοιχώματος στο σύνολο του πεπτικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι και τον πρωκτό. Αυτός είναι και ο λόγος που στη νόσο Crohn εμφανίζονται αρκετά συχνά επιπλοκές όπως αποστήματα και συρίγγια με παρακείμενα όργανα.

Πως γίνεται η διάγνωση των ΙΦΝΕ;

Έχοντας αναλύσει την πολύπλοκη φύση των νοσημάτων αυτών, είναι πλέον κατανοητό ότι η διάγνωσή τους απαιτεί μια σειρά από κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις. Μετά από μια εκτενή συζήτηση με τον ασθενή και μια λεπτομερή κλινική εξέταση, είναι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις τόσο αίματος όσο και των κοπράνων, ενώ για την επιβεβαίωση της νόσου είναι απαραίτητη η ιστολογική εξέταση η οποία πραγματοποιείται μετά από ενδοσκόπηση και λήψη βιοψιών. Ανάλογα με την εντόπιση της νόσου και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστούν και περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις όπως η ενδοσκοπική κάψουλα του λεπτού εντέρου, η μαγνητική εντερογραφία, η αξονική τομογραφία και το υπερηχογράφημα εντέρου.

Υπάρχει θεραπεία για τις ΙΦΝΕ;

Η φύση των αυτοάνοσων νοσημάτων δεν μας επιτρέπει να μιλάμε για πλήρη ίαση και ο στόχος μας επικεντρώνεται στη μακροχρόνια ύφεση ώστε η νόσος να μην επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ανάλογα με τη βαρύτητα και την εντόπιση της νόσου έχουμε στη διάθεσή μας φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία μας φέρνουν πολύ πιο κοντά στους στόχους μας ενώ τα τελευταία χρόνια, μετά την είσοδο των βιολογικών παραγόντων στη φαρμακευτική μας φαρέτρα, έχει καταστεί δυνατός ο έλεγχος ακόμα και των πιο δύσκολων περιπτώσεων. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση ώστε να απομακρυνθεί το πάσχον τμήμα του εντέρου.

Μπορώ να απευθυνθώ στη Γαστρεντερολογική Διάγνωση Σερρών αν έχω συμπτώματα ή έχω ήδη διαγνωσθεί με ΙΦΝΕ;

Η Γαστρεντερολογική Διάγνωση Σερρών, έχοντας μία πολυετή εμπειρία στα νοσήματα αυτά και έχοντας ενσωματώσει όλα τα νεότερα διαγνωστικά εργαλεία και δεδομένα  μπορεί να παρέχει μια πλήρη διαγνωστική διερεύνηση και  παρακολούθηση στα άτομα με ΙΦΝΕ. Η εξειδίκευση στα νοσήματα αυτά αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το ιατρικό προσωπικό είναι από τα ελάχιστα εξειδικευμένα στην Ελλάδα που μπορούν να διενεργήσουν υπερηχογράφημα εντέρου στα άτομα με ΙΦΝΕ. Κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών και λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των νοσημάτων αυτών, το ιατρείο συνεργάζεται με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων καθώς και άλλων σημαντικών υποστηρικτικών επαγγελμάτων, όπως ψυχολόγοι και διατροφολόγοι. Σε περίπτωση, μάλιστα, που κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία των ασθενών σε νοσοκομειακό περιβάλλον για περαιτέρω αντιμετώπιση, υπάρχει η δυνατότητα «σύνδεσης» και παραπομπής του ασθενούς τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το ιατρείο μας στηρίζει, τέλος, ενεργά τον Σύλλογο Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESCC), ο οποίος αποτελεί έναν εξαιρετικό αρωγό και είναι πάντα παρών σε όποιο πρόβλημα της καθημερινότητας απασχολεί τους ασθενείς μας.