hours
Δευτέρα - Παρασκευή
9:00 - 16:30
tel
+30.2321.051951

Τηλεφωνικό Κέντρο

Πολυπεκτομή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Πολυπεκτομή

Τι είναι οι πολύποδες και γιατί είναι σημαντική η αφαίρεση τους;

Είναι όγκοι που αναπτύσσονται στην εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος (βλεννογόνου) του πεπτικού συστήματος. Συνηθέστερα εντοπίζονται στο παχύ έντερο, ανευρίσκονται όμως σε διάφορες συχνότητες και σε άλλα τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως στο στομάχι, δωδεκαδάκτυλο, οισοφάγο κλπ. Οι πολύποδες είναι στην πλειοψηφία τους καλοήθεις, έχουν όμως τη δυνατότητα εξέλιξης σε κακοήθεις, οδηγώντας έτσι σε καρκίνο, π.χ. του παχέος εντέρου.

H εξέλιξη του πολύποδα από καλοήθη σε κακοήθη είναι μια διαδικασία που διαρκεί συνήθως μήνες έως και χρόνια και κατά την οποία ένας αρχικά «αθώος» πολύποδας μεταπίπτει μέσα από πολλά στάδια σε καρκίνο. Η προληπτική κολονοσκόπηση, η οποία από τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά επιστημονικά όργανα των Γαστρεντερολόγων συστήνεται πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα στο γενικό πληθυσμό από την ηλικία των 50 ετών, στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση των πολυπόδων και όλων των προκαρκινικών βλαβών και στην αφαίρεσή τους, όσο ακόμη είναι καλοήθεις. Αφαιρώντας λοιπόν τον πολύποδα, αφαιρούμε και το «έδαφος» πάνω στο οποίο θα μπορούσε στο μέλλον να εμφανιστεί ο καρκίνος.

Τι είναι η πολυπεκτομή και πως διενεργείται;

Πολυπεκτομή είναι η ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης των πολυπόδων του παχέος εντέρου και των λοιπών τμημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αφαίρεσης των πολυπόδων και λοιπών προκαρκινικών βλαβών, ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα, τη θέση και άλλα επιφανειακά χαρακτηριστικά τους. Αυτές περιλαμβάνουν την αφαίρεση με λαβίδα βιοψίας, την ψυχρή αφαίρεση με βρόχο πολυπεκτομής (Cold Snare Polypectomy) και την αφαίρεση με βρόχο πολυπεκτομής και διαθερμία/ηλεκτροκαυτηρίαση (Hot Snare Polypectomy, EMR). Ο ενδοσκόπος χρησιμοποιεί συνήθως, κατά την πολυπεκτομή, ειδικό εξοπλισμό και μια ποικιλία από βοηθητικά εργαλεία, τα οποία συμβάλλουν στην ταχύτερη, ασφαλέστερη και ποιοτικότερη αφαίρεση των πολυπόδων, ελαχιστοποιώντας τους όποιους κινδύνους και τις επιπλοκές.

Απαιτείται ειδική προετοιμασία για την πολυπεκτομή;

Όταν πρόκειται περί πολυπόδων στο ανώτερο πεπτικό, θα σας ζητηθεί να παραμείνετε νηστικοί την ημέρα της επέμβασης. Όταν πρόκειται περί πολυπεκτομής στο παχύ έντερο, ακολουθείτε ουσιαστικά την προετοιμασία/καθαρισμό εντέρου που εφαρμόζεται για την κολονοσκόπηση. Είναι σημαντικό ν΄ ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα λάβετε, σχετικά με την δίαιτα σας τις τελευταίες ημέρες πριν την επέμβαση και την λήψη των καθαρτικών φαρμάκων. Ο ατελής καθαρισμός του εντέρου αυξάνει την διάρκεια της εξέτασης, την δυσφορία του ασθενούς και τον κίνδυνο επιπλοκών. Σε περίπτωση λήψης αντιπηκτικών/αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων που «αραιώνουν» το αίμα, θα ενημερωθείτε σχετικά από τον ιατρό σας, εάν πρέπει να προσαρμόσετε ή να διακόψετε την αγωγή σας για κάποιες ημέρες.

Είναι επώδυνη η πολυπεκτομή και τι πρέπει να προσέξω μετά;

Η πολυπεκτομή είναι ανώδυνη διότι ο βλεννογόνος του εντερικού σωλήνα δεν περιλαμβάνει αισθητήρες (νεύρα) πόνου. Η πλειοψηφία των πολυπόδων που ανευρίσκονται και αφαιρούνται είναι μικροί, οπότε ο ασθενής μπορεί άμεσα μετά την επέμβαση να σιτιστεί ελεύθερα και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού πολυπόδων, μεγάλου μεγέθους πολυπόδων, λήψης αντιπηκτικών/αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων και επι ειδικών ενδείξεων, μπορεί ν’ απαιτηθεί η αποχή από έντονη σωματική δραστηριότητα, ειδικό διαιτολόγιο για κάποιες ημέρες ή προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά δίνοντας σας αναλυτικές εξατομικευμένες οδηγίες.

Μπορούν ν’ αφαιρεθούν όλοι οι πολύποδες στην Γαστρεντερολογική Διάγνωση Σερρών;

Η Ενδοσκοπική μας μονάδα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας ενδοσκόπια υψηλής ανάλυσης (High Definition), μία υπερσύγχρονη μονάδα ηλεκτροχειρουργικής της εταιρίας Erbe Elektromedizin, αυτόματες αντλίες έγχυσης νερού και εμφύσησης διοξειδίου του άνθρακα καθώς και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για μια αξιόπιστη και ασφαλή ενδοσκοπική επέμβαση, διαμορφώνοντας έτσι ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο περιβάλλον. Το ιατρικό μας προσωπικό, οι κ. Τσιώνης Γεώργιος και Θεόδωρος, οι οποίοι διενεργούν τις πολυπεκτομές, φέρουν πολυετή εκπαίδευση και εμπειρία στην αφαίρεση απλών και προχωρημένων προκαρκινικών βλαβών.  Σε σύνθετες όμως περιπτώσεις που μπορεί να σχετίζονται με τη θέση, μέγεθος, μορφολογία των πολυπόδων ή με το ιστορικό του ασθενούς, μπορεί ν’ απαιτηθεί η διενέργεια της εξέτασης σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Η Μονάδα μας συνεργάζεται με μεγάλη ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου διενεργούνται οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις από το δικό μας ιατρικό προσωπικό ή επιλεγμένους επιστημονικούς συνεργάτες.