hours
Δευτέρα - Παρασκευή
9:00 - 16:30
tel
+30.2321.051951

Τηλεφωνικό Κέντρο

Ορθοσκόπηση/Ορθοσιγμοειδοσκόπηση

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ορθοσκόπηση/Ορθοσιγμοειδοσκόπηση

Η ορθοσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που ελέγχει το εσωτερικό τοίχωμα (βλεννογόνο) του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (περί τα 20 εκ.), που καλείται ορθό, ενώ στη ορθοσιγμοειδοσκόπηση εξετάζονται το σιγμοειδές κόλον και το ορθό, που αποτελούν περίπου τα τελευταία 60 εκ. του παχέος εντέρου. Είναι εξέταση γρήγορη, ασφαλής και ως επί το πλείστον ανώδυνη, οπότε και κατά κανόνα δεν απαιτείται χορήγηση μέθης/ήπιας καταστολής. Και οι δύο εξετάσεις διενεργούνται κατά κύριο λόγο όταν γνωρίζουμε ήδη τη διάγνωση και επιθυμούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία μιας νόσου, ή όταν μας ενδιαφέρει η εξέταση του εντέρου μόνο στο τελικό του τμήμα.

Πριν την εξέταση:

Η εξέταση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου ενδοσκοπίου (κολονοσκόπιο), το οποίο μέσω της ειδικής κάμερας που διαθέτει έχει τη δυνατότητα μετάδοσης της εικόνας, από το εσωτερικό του εντέρου σε ειδική οθόνη. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια αξιόπιστη και ασφαλή εξέταση είναι ο επαρκής καθαρισμός του εντέρου. Γι’ αυτό το σκοπό, ο ιατρός θα σας δώσει έντυπες αναλυτικές οδηγίες, τι οποίες οφείλετε ν’ ακολουθήσετε πιστά, και θ’ απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες σας. Προσοχή! Ο ανεπαρκής καθαρισμός του εντέρου μειώνει σημαντικά τη διαγνωστική αξία της εξέτασης, με κίνδυνο την παράλειψη σημαντικών ευρημάτων.

Στην αίθουσα ενδοσκόπησης:

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω, να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό σας πλάι και το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας καλύψει με ένα σεντόνι. Ενημερώστε το προσωπικό εάν έχετε τεχνητή οδοντοστοιχία. Όπως προαναφέρθηκε, κατά κανόνα δεν απαιτείται χορήγηση μέθης/ήπιας καταστολής. Σε περίπτωση παρ΄ όλα αυτά που τεθεί η ένδειξη από τον θεράποντα ιατρό σας για χορήγηση ελαφριάς καταστολής (μέθης) θα τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο χέρι σας, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα τοποθετήσει σε ένα δάχτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι, για να ελέγχονται οι σφυγμοί, οι αναπνοές σας και η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα (κορεσμός οξυγόνου) καθώς και ένα περιβραχιόνιο για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης θα σας χορηγηθεί οξυγόνο και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα συνδεθείτε σε ηλεκτροκαρδιογράφο.

Κατά τη διάρκεια της ορθοσιγμοειδοσκόπησης, το κολονοσκόπιο εισάγεται από τον πρωκτό και προωθείται σιγά-σιγά, ελέγχοντας περίπου τα τελευταία 60 εκ. του παχέος εντέρου. Η εξέταση συνήθως είναι ανώδυνη, με σημαντικότερη ενδεχόμενη ενόχληση ένα «φούσκωμα» στην κοιλιά, που οφείλεται στον αέρα που βάζει ο ενδοσκόπος στο έντερο, προκειμένου να διαταθεί, και να εξεταστεί με λεπτομέρεια. Η διάρκεια της εξέτασης ποικίλει, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων διαρκεί συνήθως περι τα 10 λεπτά. Η εξέταση μπορεί να συνοδευτεί από την λήψη βιοψιών (για ιστολογική εξέταση), που βοηθούν σε πιο ακριβή διάγνωση.

Μετά την εξέταση:

Μετά το πέρας της εξέτασης, θα σηκωθείτε από το κρεβάτι μετά από την εντολή του ιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας. Θα έχετε στην διάθεσή σας τον απαραίτητο χρόνο να συνέλθετε και θα ενημερωθείτε από τον ιατρό για το αποτέλεσμα της εξέτασης, λαμβάνοντας και γραπτή έκθεση. Ο ιατρός θα σας ενημερώσει εάν πήρε βιοψίες, πότε και πως θα λάβετε τα αποτελέσματα αυτών καθώς και την ενδεδειγμένη θεραπεία που μπορεί να χρειαστείτε. Θα σας ενημερώσει εάν προέβη σε πολυπεκτομές ή άλλες αναγκαίες ενδοσκοπικές πράξεις. Επίσης θα σας ενημερώσει για το πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα φάρμακά σας και πότε μπορείτε να φάτε και να πιείτε. Εάν απαιτείται επαναληπτική εξέταση, διενέργεια ολικής κολονοσκόπησης, αφαίρεση πολυπόδων ή άλλων ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στα πλαίσια της εξέτασης, ο ιατρός θα συνεννοηθεί μαζί σας για τον προγραμματισμό τους.

Εάν σας έχουν χορηγηθεί φάρμακα για ελαφριά καταστολή (μέθη) απαγορεύεται η οδήγηση, ο χειρισμός μηχανημάτων και η λήψη αποφάσεων για 24 ώρες. Φεύγοντας για το σπίτι είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιου ενήλικα συνοδού για να σας βοηθήσει και να σας συνοδεύσει.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;

Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση. Σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν οι ακόλουθες επιπλοκές:

  • Τοπικός ερεθισμός στον πρωκτό, που υποχωρεί μετά από μερικές ώρες.
  • Αιμορραγία που μπορεί να εμφανιστεί αυτόματα, μετά από τη λήψη βιοψιών ή κατά την αφαίρεση πολυπόδων, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σταματά αυτόματα. Σπάνια απαιτείται, σε εμμένουσα αιμορραγία, η έγχυση τοπικά ειδικών φαρμάκων ή η τοποθέτηση ειδικών αιμοστατικών clips.
  • Σπανιότατα μπορεί να προκληθεί, ιδίως μετά από ενδοσκοπικές πράξεις, όπως η αφαίρεση ενός πολύποδα, διάτρηση, η οποία απαιτεί περαιτέρω ενδοσκοπική ή χειρουργική αντιμετώπιση.
  • Σε περίπτωση χορήγησης ενδοφλέβιας καταστολής (μέθης) μπορεί να προκληθεί τοπικός ερεθισμός στην φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα σοβαρές καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές, ιδίως σε πάσχοντες από προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.