hours
Δευτέρα - Παρασκευή
9:00 - 16:30
tel
+30.2321.051951

Τηλεφωνικό Κέντρο

Υπερηχογράφημα εντέρου (IUS)

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Υπερηχογράφημα εντέρου (IUS)

Μπορεί το έντερο να εξεταστεί με το υπερηχογράφημα? Γιατί να επιλέξουμε αυτή τη μέθοδο σε σχέση με άλλες υπάρχουσες μεθόδους?

Το υπερηχογράφημα έχει κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που το καθιστούν ασφαλές, εύχρηστο, γρήγορο, εύκολα προσβάσιμο, οικονομικό και ιδιαίτερα αγαπητό από τον ασθενή σε σχέση με άλλες μεθόδους (π.χ. αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία). Το έντερο αποτελεί ένα από τα «δυσκολότερα» όργανα που μπορούν να απεικονιστούν στο υπερηχογράφημα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του (μεταβλητή θέση και ανατομία, παρουσία περιεχομένου και αέρα, κινητικότητα, περισταλτικότητα). Έχοντας, ωστόσο, εκπαιδευτεί στην τεχνική αυτή, έχοντας αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και διαθέτοντας ένα σύγχρονο μηχάνημα υπερήχων, η διενέργεια του καθίσταται εφικτή στα πλαίσια ενός ιδιωτικού ιατρείου.

Ποια νοσήματα μπορούμε να αναγνωρίσουμε στο υπερηχογράφημα εντέρου;

Το υπερηχογράφημα δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή εξέταση εκλογής (Gold Standard) για τη διάγνωση παθολογιών του εντέρου, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι μια πρόσφατα ανεπτυγμένη μέθοδος και οι περισσότεροι ιατροί στη χώρα μας δεν έχουν δυστυχώς εκπαιδευτεί για τη διενέργεια του. Οι πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν το υπερηχογράφημα εντέρου δημοσιεύτηκαν το 2016 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εταιριών για Υπερήχους στην Ιατρική και τη Βιολογία (EFSUMB) και έως σήμερα έχουν συμπληρωθεί από αρκετές δημοσιεύσεις που επεκτείνουν όλο και περισσότερο το φάσμα των ασθενειών στις οποίες είναι χρήσιμη η διενέργεια υπερηχογραφήματος. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται συνήθεις καταστάσεις, όπως η οξεία σκωληκοειδίτιδα, η οξεία εκκολπωματίτιδα, η εντερική απόφραξη, η διάτρηση κοίλου σπλάχνου, η εντερική ισχαιμία, οι νεοπλασίες αλλά και σπανιότερες νόσοι όπως η κοιλιοκάκη, η κυστική ίνωση, η αμυλοείδωση και πολλές άλλες. Η σημαντικότερη, ωστόσο, εφαρμογή αυτής της μεθόδου αφορά τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Τι προετοιμασία απαιτείται από τον ασθενή;

Για τη διενέργεια της εξέτασης δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι ασθενείς προτιμούν το υπερηχογράφημα από τη μαγνητική εντερογραφία ή την κολονοσκόπηση. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί ο ιατρός σας να σας συστήσει νηστεία για 6-8 ώρες πριν τη διενέργεια της εξέτασης. 

Έχω ΙΦΝΕ (ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn). Κάθε πότε πρέπει να κάνω υπερηχογράφημα; Θα σταματήσω να κάνω κολονοσκοπήσεις;

Όσων αφορά τα ΙΦΝΕ, το υπερηχογράφημα εντέρου συστήνεται ήδη από τις κατευθυντήριες οδηγίες της ECCO/ESGAR και της EFSUMB ως ισοδύναμο με άλλες μεθόδους (CT, MRI, ενδοσκοπική κάψουλα) και θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε νέα διάγνωση (κυρίως Νόσου Crohn), σε υπόνοια επιπλοκών της νόσου, σε κάθε υποτροπή της νόσου, σε εμφάνιση νέων συμπτωμάτων, σε εκτίμηση της μετεγχειρητικής πορείας των ασθενών, πριν την έναρξη νέας θεραπείας αλλά και σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως τα παιδιά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνολικά, το υπερηχογράφημα στοχεύει στο να μειώσει τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων ενδοσκοπήσεων και να λειτουργήσει επικουρικά, ώστε οι πιθανές υποτροπές ή επιπλοκές να αναγνωρίζονται πρώιμα, ακόμα και σε περιόδους πλήρους ύφεσης, με συνέπεια να βελτιώνεται η αντιμετώπιση και η συνολική διαχείριση των ασθενών.