Τι είναι το υπερηχογράφημα;
Το υπερηχογράφημα αποτελεί μια διαδεδομένη, σύγχρονη, αξιόπιστη, μη επεμβατική, απεικονιστική μέθοδο κατά την οποία ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς.
Πιο συγκεκριμένα, η κεφαλή των υπερήχων (πομποδέκτης) παράγει ηχητικά κύματα, σε συχνότητα πολύ υψηλότερη από τις συχνότητες που γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί, τα οποία διασχίζουν τις εσωτερικές δομές στο σώμα του εξεταζόμενου και αντανακλώνται, επιστρέφοντας πίσω στον πομποδέκτη. Το σήμα υφίσταται επεξεργασία από το υπερηχογραφικό μηχάνημα και μετατρέπεται σε εικόνα.
Ποιες είναι οι ενδείξεις για υπερηχογράφημα;
Το ιατρικό μας προσωπικό θα σας συστήσει το υπερηχογράφημα ήπατος, χοληδόχου κύστεως, χοληφόρων αγγείων και παγκρέατος , όταν υπάρχει κλινικοεργαστηριακή υποψία κάποιας πάθησης στα όργανα αυτά. Εξετάζεται το μέγεθος, το σχήμα, η μορφή και το παρέγχυμα των οργάνων για παρεκκλίσεις και αλλοιώσεις ενώ παράλληλα απεικονίζεται το αγγειακό (Doppler/Triplex) και κατά περίπτωση το λεμφικό δίκτυο των οργάνων.
Ενέχει κινδύνους το υπερηχογράφημα;
Ο υπέρηχος αποτελεί μια ασφαλή και ανώδυνη εξέταση. Το υπερηχογράφημα δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία (όπως στην περίπτωση της απλής ακτινογραφίας και του αξονικού τομογράφου). Ακόμα και σε ειδικούς πληθυσμούς και καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη, οι οποίες χρήζουν ειδικής παραμετροποίησης του υπερηχογραφικού μηχανήματος, η εξέταση δεν ενέχει κινδύνους και δεν έχει αντενδείξεις.
Ποια τα οφέλη συγκριτικά με άλλες απεικονιστικές μεθόδους;
Στα χέρια έμπειρων ιατρών και με τη χρήση υπερηχογράφων τελευταίας τεχνολογίας, το υπερηχογράφημα αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο με διαγνωστική ακρίβεια που στην περίπτωση των συμπαγών οργάνων του πεπτικού συστήματος και ανάλογα με την υποκείμενη νόσο, έχει ισάξια διαγνωστική ακρίβεια με τον αξονικό και μαγνητικό τομογράφο. Αποτελεί μη επεμβατική μέθοδο που, κατά κανόνα, δεν απαιτεί ενδοφλέβιες ενέσεις και ως εκ τούτου είναι ανώδυνη. Ταυτόχρονα αποτελεί δυναμική εξέταση, που επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την απεικόνιση των οργάνων, την κίνηση αυτών καθώς και την αιματική τους παροχή, σε αντίθεση με τις στατικές εικόνες που παρέχουν άλλες απεικονιστικές μέθοδοι, όπως ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος. Εάν συνδυάσει κανείς όλα αυτά με την απουσία ιονίζουσας ακτινοβολίας και συνεπώς την εξαιρετική ασφάλεια, καταλήγει σε μία εξαιρετική απεικονιστική μέθοδο.