Τι είναι η ενδοσκοπική γαστροστομία και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;
Η τοποθέτηση ενδοσκοπικής γαστροστομίας αφορά σε μία ενδοσκοπική μικροεπέμβαση, κατά την οποία ένας μαλακός πλαστικός σωλήνας τοποθετείται διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος στο στομάχι. Μέσω αυτού του σωλήνα, είναι εφικτή η σίτιση των ασθενών καθώς και η χορήγηση των φαρμάκων τους σε περιπτώσεις που η στοματική οδός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπάρχει δηλαδή αδυναμία κατάποσης. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν σε ασθενείς με, π.χ.:
Η ενδοσκοπική γαστροστομία ενδείκνυται και σε περιπτώσεις που απαιτείται η παροχέτευση (άδειασμα) υγρών από το στόμαχο λόγω απόφραξης του πεπτικού σωλήνα σε κατώτερα σημεία (δωδεκαδάκτυλο, λεπτό έντερο, παχύ έντερο), π.χ. από κακοήθεις όγκους. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται, συνήθως, σωλήνας μεγαλύτερης διαμέτρου από αυτόν που χρησιμοποιείται για την σίτιση και χορήγηση φαρμάκων.
Που και πως γίνεται η επέμβαση;
Η επέμβαση πραγματοποιείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον από ειδικά εκπαιδευμένους επεμβατικούς ενδοσκόπους. Κατόπιν χορήγησης καταστολής στον ασθενή, προωθείται διαμέσου του στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου το γαστροσκόπιο στον στόμαχο. Στο κοιλιακό τοίχωμα επιλέγεται από τον ενδοσκόπο η κατάλληλη θέση και, αφότου εφαρμοσθεί αντισηψία και χορηγηθεί επιπλέον τοπική αναισθησία στην περιοχή, δημιουργείται μία οπή μερικών χιλιοστών. Μέσω αυτής της οπής και με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου και ενός σύρματος-οδηγού τοποθετείται ο σωλήνας γαστροστομίας και καθηλώνεται με ειδική συσκευή στο κοιλιακό τοίχωμα.
Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;
Ο ασθενής μετά την επέμβαση, που διαρκεί λίγα λεπτά, οδηγείται στην αίθουσα ανάνηψης έως ότου ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του. Εκεί θα αξιολογηθούν από το ιατρικό προσωπικό τα ζωτικά του σημεία και η κλινική του κατάσταση και, εφόσον δεν συντρέχει κάποιος λόγος, μπορεί να πάρει άμεσα εξιτήριο. Ο ενδοσκόπος θα ενημερώσει τον ασθενή και τα άτομα που είναι επιφορτισμένα με την φροντίδα του πρώτου για την σωστή λειτουργία και περιποίηση του σωλήνα της γαστροστομίας καθώς και του δέρματος γύρω από αυτή, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών και δυσλειτουργίας της γαστροστομίας.
Είναι δυνατή η αφαίρεση της γαστροστομίας;
Η αφαίρεση της γαστροστομίας είναι δυνατή από την στιγμή που το αίτιο, που προκαλούσε αδυναμία κατάποσης ή απόφραξη στον πεπτικό σωλήνα (για την περίπτωση που η γαστροστομία χρησιμοποιείται για την παροχέτευση των υγρών του πεπτικού σωλήνα), επιδιορθώνεται ή παύει να υφίσταται. Η αφαίρεση πραγματοποιείται εύκολα κατά τη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης γαστροσκόπησης.
Σε περίπτωση που υπάρξει δυσλειτουργία στην γαστροστομία ή κάποια επιπλοκή, πραγματοποιείται αντικατάσταση αυτής, επίσης μέσω γαστροσκόπησης.