hours
Δευτέρα - Παρασκευή
9:00 - 16:30
tel
+30.2321.051951

Τηλεφωνικό Κέντρο

Γαστροσκόπηση

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση (ή γάστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση) είναι η ενδοσκοπική εξέταση που ελέγχει την εσωτερική επιφάνεια (βλεννογόνο) του οισοφάγου, στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του γαστροσκοπίου, που έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης της εικόνας από το εσωτερικό του πεπτικού σωλήνα σε ειδική οθόνη. Είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση των προαναφερθέντων τμημάτων του πεπτικού συστήματος, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης αλλά και θεραπείας πολλών εξ’ αυτών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να γίνει λήψη βιοψίας για την τεκμηρίωση της διάγνωσης. Είναι εξέταση ασφαλής και σύντομη (διαρκεί περίπου 5-15 λεπτά). Η γαστροσκόπηση ενδείκνυται σε περίπτωση συμπτωμάτων που μπορεί να προέρχονται από όργανα του ανώτερου πεπτικού συστήματος, όπως αίσθημα «κόμπου στο λαιμό», διαταραχές κατάποσης, αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου ή άλγους, δυσπεψία, κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος, αιματέμεση, αναιμία, χρόνια διάρροια, ανεπιθύμητη απώλεια βάρους κ.α., οπότε και ο ιατρός σας θα σας προτείνει την διενέργεια της εξέτασης και θα σας εξηγήσει την αναγκαιότητα της.

Πριν την εξέταση:

Η γαστροσκόπηση διενεργείται με ένα εύκαμπτο ενδοσκόπιο (γαστροσκόπιο), το οποίο εισάγεται από το στόμα στον φάρυγγα και προωθείται στον οισοφάγο. Μην φοβάστε. Η γαστροσκόπηση είναι μία ανώδυνη εξέταση. Η δίοδος του ενδοσκοπίου από τον φάρυγγα μπορεί να προκαλέσει τάση για εμετό. Αυτό ξεπερνιέται συνήθως εύκολα με τη βοήθεια φαρμάκων. Μην φάτε οποιαδήποτε τροφή 8-10 ώρες πριν την εξέταση και μην πιείτε νερό τουλάχιστον 2 ώρες πριν την εξέταση. Ρωτήστε τον ιατρό σας εάν θα πάρετε κανονικά τα φάρμακά σας.

Στην αίθουσα ενδοσκόπησης:

Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε, αν έχετε, τεχνητή οδοντοστοιχία, να βγάλετε τα γυαλιά σας, να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό σας πλάι. Ενδέχεται να τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο χέρι σας, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί, εάν χρειάζεται, μια ελαφριά καταστολή (μέθη). Το νοσηλευτικό προσωπικό θα τοποθετήσει σε ένα δάχτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι, για να ελέγχονται οι σφυγμοί, οι αναπνοές σας και η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα (κορεσμός οξυγόνου) καθώς και ένα περιβραχιόνιο για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης εάν κριθεί απαραίτητο θα σας χορηγηθεί οξυγόνο.

Ο ιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο που προστατεύει το γαστροσκόπιο από το δάγκωμα. Στη συνέχεια το γαστροσκόπιο, επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται μέσα από το επιστόμιο, στο πίσω μέρος του στόματος, στον φάρυγγα και από κει στον οισοφάγο, στο στόμαχο και στο δωδεκαδάκτυλο. Η εξέταση μπορεί να συνοδευτεί, όπως προαναφέρθηκε, από την λήψη βιοψιών (για ιστολογική εξέταση), που βοηθούν σε πιο ακριβή διάγνωση. Αναπνέετε αργά και βαθιά από τη μύτη και το στόμα.  Μετά από λίγα λεπτά ο ιατρός θα αποσύρει το όργανο και θα αφαιρέσει το επιστόμιο. Μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από την εντολή του ιατρού ή του νοσηλευτικού προσωπικού. Στο τέλος θα αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας.

Μετά την εξέταση:

Μετά το πέρας της εξέτασης, θα έχετε στην διάθεσή σας τον απαραίτητο χρόνο να συνέλθετε και θα ενημερωθείτε από τον ιατρό για το αποτέλεσμα της εξέτασης, λαμβάνοντας και γραπτή έκθεση. Ο ιατρός θα σας ενημερώσει εάν πήρε βιοψίες, πότε και πως θα λάβετε τα αποτελέσματα αυτών και για την ενδεδειγμένη θεραπεία που μπορεί να χρειαστείτε. Επίσης θα σας ενημερώσει για το πότε μπορείτε να ξαναπάρετε τα φάρμακά σας και πότε μπορείτε να φάτε και να πιείτε. Εάν απαιτείται επαναληπτική εξέταση ή η αφαίρεση πολυπόδων ή άλλων ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στα πλαίσια της γαστροσκόπησης, ο ιατρός θα συνεννοηθεί μαζί σας για τον προγραμματισμό τους.

Εάν σας έχουν χορηγηθεί φάρμακα για ελαφριά καταστολή (μέθη) απαγορεύεται η οδήγηση, ο χειρισμός μηχανημάτων και η λήψη αποφάσεων για 24 ώρες. Φεύγοντας για το σπίτι είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιου ενήλικα συνοδού για να σας βοηθήσει και να σας συνοδεύσει.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;

Η γαστροσκόπηση είναι ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση. Σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν οι ακόλουθες επιπλοκές:

  • Ερεθισμός στον φάρυγγα, που υποχωρεί μετά από μερικές ώρες.
  • Εξαιρετικά σπάνια εισρόφηση τροφών ή γαστρικών υγρών στους πνεύμονες, που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και καθιστά απαραίτητη την λήψη αντιβιοτικής αγωγής.
  • Σε περίπτωση χορήγησης ενδοφλέβιας καταστολής (μέθης) μπορεί να προκληθεί τοπικός ερεθισμός στην φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα σοβαρές καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές, ιδίως σε πάσχοντες από προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
  • Αιμορραγία που εμφανίζεται αυτόματα ή μετά από τη λήψη βιοψιών, η οποία συνήθως σταματά αυτόματα. Σπάνια απαιτείται, σε εμμένουσα αιμορραγία, η έγχυση τοπικά ειδικών φαρμάκων ή η τοποθέτηση ειδικών αιμοστατικών clips.
  • Σπανιότατα μπορεί να προκληθεί, ιδίως μετά από ενδοσκοπικές πράξεις, όπως η αφαίρεση ενός πολύποδα, διάτρηση, η οποία απαιτεί περαιτέρω ενδοσκοπική ή χειρουργική αντιμετώπιση.