hours
Δευτέρα - Παρασκευή
9:00 - 16:30
tel
+30.2321.051951

Τηλεφωνικό Κέντρο

Αθήνα θα πάτε; – 8/2016

Ως στήλη του περιοδικού σας έχουμε συνηθίσει σε περιηγήσεις σε διάφορες μητροπόλεις του κόσμου όπου φιλοξενούνται μεγάλα και σημαντικά συνέδρια της ειδικότητάς μας και την ίδια στιγμή παραβλέπαμε τις πόλεις της χώρας μας που φιλοξενούν ανάλογες εκδηλώσεις εθνικού ενδιαφέροντος. Έτσι σπάζοντας αυτή την “παράδοση” κάναμε αφιερώματα στις Σέρρες, την Ερέτρια και τα Γιάννενα. Η πόλη όμως που έχει την πρωτοκαθεδρία σε συνέδρια και εκδηλώσεις της Γαστρεντερολογίας είναι η Αθήνα και για τον λόγο αυτό σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να αναφερθώ και στην δική μας μητρόπολη.

Αφορμή για αυτό αποτελεί το δικό μας συνέδριο που για 14η χρονιά θα γίνει στην Αθήνα. Όταν όμως κάποιος γράφει ένα αφιέρωμα για την Αθήνα κινδυνεύει να αφιερώσει όλο το περιοδικό για αυτό τον σκοπό ή να γράψει κοινότυπα πράγματα για τους μεγάλους και σημαντικούς τόπους αυτής της πόλης, σημαντικά μουσεία και viral σημεία που κάθε Αθηναίος ή συχνός επισκέπτης σαν και εμάς έχει επισκευτεί περισσότερες από μία φορά. Έτσι σκέφτηκα ότι για αρχή (με την ελπίδα να συνεχίσουμε στο μέλλον με συγκεκριμένα μικρά αφιερώματα) είναι καλό να “ενοχλήσω” την καλή μου φίλη Ντιάνα Καντάρογλου που εργάζεται στο Alternative_Athens και να της ζητήσω να μου στείλει ένα μικρό αρχικό κείμενο. Η Ντιάνα, και την ευχαριστώ από καρδιάς για αυτό, ανταποκρίθηκε με προθυμία στέλνοντας το παρακάτω κείμενο:

“Η Αθήνα είναι μια πανάρχαια και συνάμα διαχρονική πόλη. Εκτός από την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, διαθέτει ένα σύγχρονο πρόσωπο το οποίο έχει τη δεξιότητα να μεταμορφώνεται συνεχώς. Έχει απίστευτη ενέργεια, εξελίσσεται διαρκώς και προσφέρει αστείρευτο ενδιαφέρον σε όλες τις ηλικίες, φύλα, κοινωνικά και πνευματικά υπόβαθρα.

Εκτός από τα προφανή σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, υπάρχουν τόσα πολλά κρυμμένα μυστικά, άγνωστα ακόμα και στους Αθηναίους. Μια μικρή βόλτα μπορεί να σας οδηγήσει σε πλατείες με κτίρια από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, υπόγεια καταστημάτων με αρχαία ευρήματα ή και φυλακές.

Υπάρχει πληθώρα μουσείων που εκτός από τις μόνιμες ή έκτακτες εκθέσεις τους συνδυάζουν εκπληκτικούς χώρους ανάπαυλας (βλ αίθριο μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου όπου κάθε Πέμπτη βράδυ εμφανίζονται μουσικοί κυρίως από τον χώρο της τζαζ καθώς και ο ανακαινισμένος κήπος του Αρχαιολογικού Μουσείου).

Η νέα μεγάλη άφιξη είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στα χαλάσματα του παλαιού ιππόδρομου γεννήθηκε ένα συγκρότημα πολυπολιτισμικού ενδιαφέροντος. Απαρτίζεται από κτίρια που θα στεγάσουν την Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, την Όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αίθουσες εκδηλώσεων και συνεδρίων καθώς και μια τεράστια έκταση πρασίνου φιλική στους περιπατητές, ποδηλάτες, μελετητές.

Γειτονιές αλλάζουν πρόσωπο. Καινούρια στέκια εμφανίζονται. Έθνικ εστιατόρια μας μυούν σε γευστικά μυστικά απομακρυσμένων περιοχών του πλανήτη μας, νέοι bar tenders πειραματίζονται αναμειγνύοντας ποτά και μυρωδικά φτάνοντας σε ένα τελικό προϊόν πλούσιο σε χρώμα και άρωμα.

Θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες πολύ συχνά παρουσιάζονται σε χώρους που απέχουν από την παραδοσιακή εικόνα μας για ανάλογους χώρους και μας ξαφνιάζουν θετικά (Τεχνόπολη Γκάζι, θέατρα της οδού Σαρρή στου Ψυρρή, καινούριος πολυχώρος της Πλατείας Αγ. Ασωμάτων, Gazarte).

Διαχρονικοί ή καινούριοι σχεδιαστές ρούχων, κοσμημάτων, υποδημάτων, καλλυντικών παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους σε καταστήματα διαμορφωμένα σύμφωνα με τις νέες παγκόσμιες τάσεις.

Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί πρωτότυποι και εναλλακτικοί τρόποι δραστηριοποίησης και ανάδειξης των αρετών της πόλης αυτής στα μάτια του απαιτητικού επισκέπτη. Μια τέτοια προσπάθεια που κερδίζει συνεχώς έδαφος, καταβάλλεται από την Alternative Athens, μια ομάδα ανθρώπων με κοινό στόχο: να μεταδώσουν την αγάπη τους για την πόλη τους στους ταξιδιώτες σχεδιάζοντας θεματικές περιηγήσεις στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.Alternative-Athens.com ή μπορεί να επικοινωνήσει στο contact@alternative-athens.com, ή στο τηλέφωνο 6948405242.”

Η Τίνα, η Ντιάνα, η Βάσσια, ο Αχιλλέας, η Χριστίνα, ο Ανδρέας, η Marlene, η Μελίνα και η Στέλλα με τις σπουδές τους και την σημαντική εμπειρία αλλά και αγάπη για αυτό που κάνουν αποτελούν την εγγύηση ότι ο χρόνος μας μπορεί να γεμίσει με όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα διεγείροντας τις αισθήσεις μας και κάνοντας πλουσιότερες τις εμπειρίες μας.

“The crisis has spawned a new burst of creative energy that has turned Athens into a contemporary mecca for street art in Europe.”

-The New York Times-

Μην ξεχάσουμε όμως ότι η πιό σημαντική αιτία να βρεθούμε στην Αθήνα στις 8 και 9 Οκτώβρη είναι η διημερίδα της ΕΠΕΓΕ που και αυτή την φορά πιστεύουμε ότι θα μας κάνει πλουσιότερους σε γνώσεις και θα φωτίσει για άλλη μιά φορά τις πραγματικές ανάγκες του μάχημου γαστρεντερολόγου.

Αφήστε μια απάντηση