hours
Δευτέρα - Παρασκευή
9:00 - 16:30
tel
+30.2321.051951

Τηλεφωνικό Κέντρο

Βαρκελώνη θα πάτε; – 12/2014

Η Βαρκελώνη (στα Καταλανικά “Μπαρσελόνα” και στα Ισπανικά “Μπαρθελόνα”) είναι η πρωτεύουσα της Αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας της Καταλονίας και αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Ισπανικού κράτους όσον αφορά τον πληθυσμό και την οικονομία, μετά την Μαδρίτη.

Ο πρώτος οικισμός πόλη ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στον 1ο μ.χ αιώνα. Ακολούθησαν κατακτήσεις από Βησιγότθους, Φράγκους, Άραβες αλλά και δοξασμένες περίοδοι που είδαν την πόλη να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει. Κατά τον 15ο αιώνα η πόλη ήταν στην μεγαλύτερη ακμή της και από αυτήν την εποχή έχουν μείνει και πολλά σημαντικά κτίρια, όπως ο καθεδρικός ναός και άλλα στο σημερινό Μπάρι Γκότικ (γοτθική γειτονιά). Κατά τον πόλεμο της διαδοχής το 1705 – 1714 καταλύθηκε η αυτονομία της Καταλονίας από Γαλλο-Καστιλλιάνικες δυνάμεις. Έκτοτε η Καταλονία και η Βαρκελώνη ανήκουν στην Ισπανία ενώ τα τελευταία χρόνια εκτός από την ισχυρή αυτονομία που ήδη διαθέτει, διεκδικεί και την πλήρη ανεξαρτησία της από το Ισπανικό κράτος με μόλις πρόσφατο το δημοψήφισμα όπου το 80% των Καταλανών την απαιτούν.

Η αναγέννηση της πόλης ξεκίνησε κατά το 1850 με την γρήγορη εκβιομηχάνιση της. Κατά το 1900 η πόλη είχε ισχυρή αστική τάξη εμπόρων και βιομηχάνων που επέτρεψε την ανάπτυξη των τεχνών και της αρχιτεκτονικής με σημαντικό παράδειγμα τα κτίρια του Αντόνι Γκαουντί ενώ παιδιά της πόλης είναι επίσης ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Χουάν Μιρό, και για ένα διάστημα και ο Πάμπλο Πικάσσο.

Η Βαρκελώνη αυτή την στιγμή είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη γιατί είναι πάντα νέα, ωραία και τα έχει όλα, τέχνη, αρχιτεκτονική, προχωρημένη κουλτούρα, γαστρονομικούς «θησαυρούς».

Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που με την πρώτη ματιά σε εντυπωσιάζει με την εκπληκτική ποικιλία που διακρίνει την αρχιτεκτονική της. Από τα μεσαιωνικά κτίρια της συνοικίας Barrio Gotico στο κέντρο της Πόλης και το μοντερνισμό του Antonio Gaudi, μέχρι τα υπερ-ντιζαϊνάτα κτίρια της Μπαρτσελονέτα, η Βαρκελώνη έχει σίγουρα κάτι πολύ αξιόλογο να δείξει.

Με όλα αυτά αλλά και με τα υπέροχα μουσικά φεστιβάλ, όμορφα ξενοδοχεία, εκπληκτικά εστιατόρια αλλά και πολλά πολιτιστικά και αθλητικά events, είναι εύλογο γιατί η Βαρκελώνη κρατάει τα σκήπτρα στις προτιμήσεις πολλών ταξιδιωτών.

Όταν βρεθείτε λοιπόν στην πόλη, η περιήγηση δεν μπορεί να ξεκινήσει από αλλού παρά μόνο από το πιο τουριστικό σημείο, τον περίφημο πεζόδρομο La Rampla που ξεκινά από την Placa Catalunya και καταλήγει στο Παλιό Λιμάνι, στο άγαλμα του Κολόμβου που δεν θα περάσει απαρατήρητο με τα 76 μέτρα ύψος του. Εκεί θα απολαύσετε υπαίθριες παραστάσεις, χορευτές τανγκό και κλακέτας και διάφορα συγκροτήματα που διασκεδάζουν τους περαστικούς. Στα υπαίθρια μαγαζάκια κατά μήκος του δρόμου θα αγοράσετε και τα σουβενίρ σας. Προσοχή μόνο με τις τσάντες και τα προσωπικά σας αντικείμενα καθώς όπως και παντού στον κόσμο όπου υπάρχει πολύς κόσμος και συνωστισμός, οι κλοπές είναι συχνό φαινόμενο.

Δίπλα στην La Rampla στα αριστερά σας όπως κατεβαίνετε προς την θάλασσα, στο κέντρο της παλιάς πόλης βρίσκεται η Γοτθική συνοικία (Barrio Gotico). Περπατήστε στα, σαν λαβύρινθο, στενά σοκάκια της με τα μαγαζάκια και τις αντίκες, τα μπάρ και τα εστιατόρια και νιώστε να ταξιδεύετε πίσω στον χρόνο.

Στα δεξιά της La Rampla πάντα, περίπου στο μισό της διαδρομής της βρίσκεται η La Boqueria (www.boqueria.info) από τις διασημότερες και καλύτερες αγορές τροφίμων στην Ευρώπη, με τα 6000 τ.μ. θεωρείται σωστός παράδεισος για κάθε λάτρη του καλού φαγητού. Φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά, λουκάνικα και χαμόν (το καλής ποιότητας Ισπανικό prosciutto – στα Ελληνικά Ακροκώλιον από την Ευρυτανία !!!)) όλων των τύπων (το, ψάρια, όστρακα, παστό μπακαλιάρο (η πόλη φημίζεται για αυτόν), αλλά και την περίφημη bottarga (ένα είδος αυγοτάραχου από αυγά τόνου). Εδώ θα βρείτε (έκπληξη!!!) και ένα μαγαζάκι με Ελληνικά εδέσματα και ποτά.

Στην προέκταση της La Rampla μέσα στην θάλασσα θα περπατήσετε στην La Rampla del mar που έχει την δική της γοητεία ειδικά τα βράδια.

Απέναντι ακριβώς και πέρα από το λιμάνι βρίσκεται ο ωραίος παραθαλάσσιος περίπατος της Barceloneta με τα καφέ, τα εστιατόρια, αθλητικούς χώρους, τα ξενοδοχεία. Η παραλία πλατιά και υπερυψωμένη, με ψιλή άμμο, η ακτογραμμή μια μεγάλη ευθεία γραμμή 4400 μέτρων από όπου μπορείς να χαλαρώσεις αγναντεύοντας τα μεγάλα κύματα στον ορίζοντα. 15 λεπτά όλα κι όλα με τα πόδια από το κέντρο της πόλης όπου οι κάτοικοι της πόλης κάνουν το μπάνιο τους, τους θερινούς μήνες.

Από την άλλη πλευρά της La Rampla και μετά την Placa de Catalunya (Πλατεία της Καταλονίας) θα βρεθείτε στην Passeig de Gracia μια από τις όμορφες κεντρικές λεωφόρους της πόλης, με τις όμορφες κατασκευές του Gaudi εξαιρετικά δείγματα της Kαταλανικής Art Nouveau, που μοιάζουν με σύγχρονα γλυπτά και εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη – Casa Batllo με τα χρωματιστά μωσαικά και κεραμικά, την Casa Mila ή La Pedrera (κοινώς «το νταμάρι» καθώς είχε μείνει «γιαπί» για πολλά χρόνια) με τις σουρεαλιστικές καμινάδες – γλυπτά.

Εκεί που η αρχιτεκτονική και η γλυπτική συναντιούνται και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία είναι στην Sagrada Famiglia τo ναό που σχεδίασε ο Gaudi. Η εσωτερική της αλλά και η εξωτερική της όψη σε μεταφέρει σε άλλη διάσταση, ενώ το δέος είναι φτωχή σαν λέξη για εκφράσει τα συναισθήματα.

Η γνωριμία με τον Gaudi δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή χωρίς την επίσκεψη στο «ψυχεδελικό» πάρκο Guell που σχεδίασε στα δυτικά της πόλης.

Ο λόφος του Montjuic με την πανοραμική του θέα αλλά και τα περισσότερα μουσεία να βρίσκονται εκεί γύρω είναι από τα σημεία της πόλης με υψηλή επισκεψιμότητα.

Τέλος για τους πολλούς φαντάζομαι φίλους της «Μπάρτσα» θα ήταν αδύνατο να μην αναφερθώ στον «Ναό» της εμβληματικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Βαρκελώνης το “Camp Nou” που είναι αγαπημένος τουριστικός σταθμός για πολλούς επισκέπτες της πόλης.

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλά άλλα και αξιόλογα σημεία της πόλης, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για ένα επισκέπτη και είναι δουλειά των τουριστικών οδηγών να το κάνουν αυτό, η δική μου αναφορά στην πόλη έχει περισσότερο την φιλοδοξία να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών του περιοδικού μας και ενδεχόμενα επισκεπτών της πόλης εφόσον αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο 10ο συνέδριο της ΕCCO που θα γίνει εδώ από 18 έως 21 Φεβρουαρίου 2015.

Είναι πολύ σημαντικό στον καιρό της κρίσης, που τα ταξίδια έγιναν πολυτέλεια για πολλούς συμπολίτες μας αλλά και για αρκετούς από εμάς, να μην ξεχνάμε ότι το να ταξιδεύει κανείς είναι εκτός από ευχάριστο και εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς βγαίνοντας από τα στενά όρια του μικρού μας κόσμου αντιλαμβανόμαστε την σχετικότητα των ανθρώπινων υποθέσεων και πιστέψτε με αυτό είναι από μόνο του ανακουφιστικό.

Για περισσότερες πληροφορίες:

  • για την πόλη: www.barcelona-tourist-guide.com/el/
  • για το συνέδριο: www.ecco-ibd.eu/ecco15

Αφήστε μια απάντηση