hours
Δευτέρα - Παρασκευή
9:00 - 16:30
tel
+30.2321.051951

Τηλεφωνικό Κέντρο

Ψήφισμα για τα Μεταλλαγμένα – 1/2004

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Προς το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ.

Αφορμή για την σημερινή συζήτηση αλλά και την σχετική εισήγηση υπήρξε το γεγονός ότι Πανελλαδικά δημιουργείται ένα δίκτυο φορέων και οργανώσεων (αγροτικών, καταναλωτικών, περιβαλλοντικών, αυτοδιοικητικών, και κοινωνικών) κατά Νομούς ή Περιφέρειες που σκοπό έχει να αποτρέψει την εισαγωγή, αναπαραγωγή και καλλιέργεια στην χώρα μας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και προϊόντων.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας και στον Νομό Σερρών δημιουργήθηκε Δίκτυο Σερραϊκών οργανώσεων και φορέων ενάντια στα μεταλλαγμένα ώστε να κηρυχθεί ο Νομός Σερρών αλλά και η Ελλάδα ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα.

Η ανησυχία των πολιτών, των οργανώσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή την προσπάθεια οφείλεται στο γεγονός ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τα μεταλλαγμένα προϊόντα βρίσκονται προ των πυλών ελεύθερης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε). Οι πολυεθνικές παραγωγής και διακίνησής τους αναζητώντας νομικές ρυθμίσεις απελευθέρωσης της διεθνούς εμπορίας τους πιέζουν, μέσω των ΗΠΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, την Ε.Ε. και τις άλλες χώρες να άρουν τα εμπόδια εισαγωγής τους.

Στην Ε.Ε. εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η άρνηση περιφερειών και χωρών της Ε.Ε. (Αυστρία) να δεχθούν την εισαγωγή μεταλλαγμένων στον χώρο τους. Παρακάμπτεται έτσι το δικαίωμα των τοπικών δημόσιων αρχών να ασκούν την επιστημονική αξιολόγηση των κινδύνων και την κατοχυρωμένη αρχή της προφύλαξης.

Η κερδοφορία μιας χούφτας πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων τίθεται ως προτεραιότητα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο έναντι των προτεραιοτήτων των λαών και των τοπικών κοινωνιών.

Αφαιρείται το δικαίωμα των αγροτών και παραγωγών να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα παραδοσιακά ή βιολογικά ή ονομασίας προέλευσης ή συμβατικά προϊόντα ολοκληρωμένης παραγωγής αφού υπάρχει κίνδυνος «επιμόλυνσής» των.

Αφαιρείται το δικαίωμα των καταναλωτών να μπορούν να ασκούν το δικαίωμα επιλογής και γνώμης μέσω της ανεμπόδιστης παραγωγής και εμπορίας των ποιοτικών οργανισμών και προϊόντων, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών της Ε.Ε. τάσσεται κατά της εισαγωγής των μεταλλαγμένων.

Αφαιρείται το δικαίωμα των πολιτών και δημόσιων αρχών να προστατεύουν με τις αρχές της πρόληψης και προφύλαξης την δημόσια υγεία, ζητώντας επιστημο0νική τεκμηρίωση μη ύπαρξης κινδύνων από τους εμπόρους και κερδοσκόπους και να αρνούνται την λογική της αξιολόγησης των κινδύνων.

Αφαιρείται το δικαίωμα των επόμενων γενεών να κληρονομήσουν την βιοποικιλότητα σπόρων και ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου και την συνολική περιβαλλοντική αειφορία που απειλείται από την διασπορά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης και ομοιομορφίας που αυτή προκαλεί.

Το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ και αρκετά Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια ( με πρώτα αυτά της Θεσσαλίας) έχουν πάρει θέση και απόφαση να κηρύξουν της περιοχές ευθύνης τους ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα ενώ στην ίδια διαδικασία έχουν μπει τα αντίστοιχα όργανα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και την διαπιστωμένη ευαισθησία στο θέμα των μεταλλαγμένων της δικής μας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αφού στάθηκε εμπόδιο (δύο φορές) τα προηγούμενα χρόνια, με την αρνητική της απόφαση, να καλλιεργηθούν σε πειραματικό έστω στάδιο τέτοια προϊόντα στον Νομό μας προτείνω στους συναδέλφους Νομαρχιακούς Συμβούλους και τον Νομάρχη να υιοθετήσουμε την πρόταση του Δικτύου των Σερραϊκών οργανώσεων και φορέων και να αποφασίσουμε:

  1. Να κηρύξουμε την περιοχή ευθύνης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών ζώνη ελεύθερη από παραγωγή και ως ανεπιθύμητη τη διακίνηση μεταλλαγμένων, τασσόμενοι με τους πολίτες πάνω από τα κέρδη των πολυεθνικών.
  2. Να γνωστοποιήσουμε την απόφασή μας αυτή εντός του Φεβρουαρίου 2004 στο Ελληνικό κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή και να τους ζητήσουμε να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετική κατοχύρωση που να επιβάλει την απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων σπόρων και οργανισμών στην Ε.Ε., καθώς και την υποχρεωτική σήμανση των συσκευασμένων καταναλωτικών προϊόντων που περιέχουν έστω και ελάχιστο ποσοστό μεταλλαγμένων συστατικών.
  3. Να ζητήσουμε να διασφαλιστεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. το δικαίωμα χωρών και τοπικών κοινωνιών να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση κινδύνων που απειλούν την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την τοπική ποιοτική παραγωγή, τον πολιτισμό και την παράδοση και ηθική των λαών και των τοπικών κοινωνιών.

Πιστεύουμε τέλος ότι οι πολίτες και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να επιτρέψουν ώστε η Βιοτεχνολογία, που είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, να αφεθεί να την χειρίζονται οι πολυεθνικές που δεν νοιάζονται για την πείνα του κόσμου αλλά πως θα χορτάσουν την «πείνα» που μαστίζει τις ίδιες τις εταιρείες. Η πραγματική θέση της Βιοτεχνολογίας βρίσκεται εκεί που μπορεί να παίξει ρόλο ουσιαστικό για τις κοινωνίες και τα κράτη. Στην ανάπτυξη και στη στήριξη πρακτικών αειφορίας, όπως η βιολογική γεωργία και η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Ο εισηγητής

Τσιώνης Θεοχάρης

Νομαρχιακός Σύμβουλος

Σέρρες 26/1/2004.

  • ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • ΕΠΚΑΣ
  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕΡΡΩΝ
  • ΣΤΕΚΙ «ΠΕΡΑΣΜΑ»
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ – ΣΕΡΡΩΝ.
  • ΕΛΜΕ-ΣΕΡΡΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Αφήστε μια απάντηση